Recimo zbogom modricama!

Kako i zašto nastaju modrice? Kako da im stanemo na put?

Modrice predstavljaju kožne promene koje nastaju najčešće usled mehanicme traume. Tom prilikom dolazi do oštećenja sitnih krvih sudova ispod kože usled čega krv ostaje zarobljena ispod površine kože. Ova “zarobljena” krv postepeno se apsorbuje kako modrica zaceljuje.
Pojedine namirnice mogu ojačati krvne sudove i sprečiti nastanak modrica (tj. ublažiti sklonost prema njihovom nastanku), kao i da ubrzaju njihov prolazak.
To je najpre ananas koji sadrži bromelain, enzim koji deluje antiinflamatorno i ubrzava zaceljivanje modricem
Kod problema sa modricama pomaže i kvercetin, u čije najbolje izvore spadaju jabuka, citrusi, crveni luk, jagodičasto i bobičasto voće i zeleno lisnato povrće.
Nedostatak vitamina C, kojeg najviše imaju paprike, kupus, spanać, brokoli, kivi i citrusi, isto tako može se kriti iza lakog nastajanja modrica.
Hrana bogata vitaminom K takođe smanjuje učestalo pojavljivanje modrica, a ovim vitaminom je bogato zeleno povrće (kelj, prokelj, brokoli, spanać, zelena salata), kao i jagode i borovnice.
Bundevine semenke, mahunarke i morski plodovi prestavljaju odličan izvor cinka, minerala koji podstiče zaceljivanje oštećenog tkiva. Takođe je važan dovoljan unos proteina, koji jačaju kapilare, a njima obiluju piletina, ćuretina, riba i mlečni proizvodi.
Ukoliko ste primetili da Vam se modrice često pojavljaju, a da se niste povredili, kao i da nastaju na leđima i stomaku, obavezno se obratite Vašem lekaru, pošto uzrok može biti pritajena bolest ili nedostatak nekog nutrijenta.